• +40 774 538 004
  • Covasna, Ozunca Bai, nr. 1

Blog

Cetatea Bálványos din Turia – ruinele unei fortărețe

Ruinele Bálványos sunt tot ce a mai rămas dintr-una dintre cetățile legendare ale României, situata pe vârful Muntelui Cetăţii, înalt de 1056 metri, deasupra staţiunii balneo-climaterice Bálványos.  Pentru a ajunge la acest obiectiv istoric trebuie să parcurgi un drum turistic care pornește din centrul stațiunii până ajungi la Vârful Mijlociu, apoi drumul Cetății. Drumul este marcat cu puncte galbene. Întregul traseu spre Cetatea Bálványos este idilic, durează o ora și străbate o pădure de foiase, iar priveliștea de la capătul drumului merita orice efort.

„Cetatea păgânilor” sau „Cetatea victorioasă”

Numele cetății Bálványos este datorat faptului că cei care au locuit acolo se închinau încă la idoli, însuși cuvântul bálvány este tradus prin idol. Se spune că stăpânii cetății erau ei înșiși idolatrii și că Ștefan cel Sfânt, primul rege al Ungariei a dus în van război cu ei din dorință de a-i converti la creștinism. Legenda spune că timp de câțiva ani, coroana Ungariei a fost închisă în Cetatea Bálványos. Din acest motiv, cetatea și stăpânii ei ar fi fost blestemate pentru acest gest chiar de către însuși Papa de la Roma. Se pare că în timpul domniei lui Ștefan, aici s-ar fi aflat templele păgânilor și de acolo ar fi primit și numele de „Cetatea păgânilor”.

Rolul fortăreței era de punct de supraveghere a zonei și avea scopul de a o proteja de dușmani. Cei care stăteau în Cetate aveau misiunea de a anunța pericolele către locuitorii din Depresiunea Ciucului. Faptul că accesul in cetate era în acele vremuri foarte anevoios a făcut că ea să fie protejata de dușmani și de mari distrugeri, dar nici evenimente care să îi fii tulburat profund liniștea cetății nu se regăsesc în documentele oficiale care au ajuns în zilele noastre. Cu toate astea, istoria orala, cea transmisa din generație în generație spune că cetatea a fost asediata în numeroase rânduri de atacurile tătarilor și că era numita de oamenii locului „Cetatea victorioasă”, una pe care dușmanii nu au reușit să o cucerească.

Cetatea, între adevărul istoric și legendă

Istoricii susțin că informații legate de ridicarea construcției datează din anii 1100, iar construirea ei este meritul familiei nobiliare  Apor. Istoricii spun că Cetatea Bálványos a fost construită în secolul a XI lea, în prima atestare documentară era numită “Castri Baluanus” și că datează din 1360. Acest teritoriu a fost întotdeauna sub conducerea aceleiași familii nobile, familia Apor.

La începutul secolului XVII cetatea era încă locuită, dar tot în același secol este menționat în izvoarele istorice faptul că aceasta a fost părăsită. În 1674, ni se spune că Apor Ilona a plecat pentru totdeauna din cetatea Balvanyos în tinerețe, iar același izvor istoric susține că nobilul Apor Miklós, ultimul descendent al familiei Apor a murit învins de către Székely Mózes, în lupta de la Brașov, iar văduva nobilului, Lázár Borbála a părăsit cetatea și s-a mutat într-o cetate renascentistă din satul apropiat Turia. La sfârșitul secolului XVII, cetatea era părăsită și fară apărare în fata unei degradări iminente.  Săpăturilor arheologice din aceste locuri au recuperat mărgele din vremea romanilor, dar și sulițe din fier, chei vechi și ceramică medievală. Acestea sunt semne ale asediilor la care rezistat cetatea, dar și o dovava a vieții înfloritoare a fostilor ei rezidenți. Cele mai recente vestigii arheologice găsite aici datează din secolul XVII ceea ce confirmă faptul că cetatea nu a mai fost locuită de atunci.

Există și o legendă locală privind cetatea, imortalizată de către scriitorul Mór Jókai. Cei mai în vârstă din regiune povestesc nepoților cum fortăreața aceasta magnifică este construită din pietre atât de mari pentru că a fost ridicată de personaje fantastice precum uriași și zâne.

De veghe peste secole

Pentru că a fost părăsită prea devreme de locuitorii ei și lăsată în voia sortii, mulți cred că Cetatea Bálványos este sub vraja unui blestem, de aici și multele poveștile care s-au țesut în jurul existentei sale. Astăzi, din fortăreață a mai rămas doar o umbră a gloriei pe care a avut-o odată, dar este un obiectiv turistic fascinant, așa că vă recomandăm să o vizitați atunci când ajungeți în zona. Din turnul cetăţii veţi avea parte de o privelişte inedită asupra întregii zone. O vizită la Cetatea Bálványos este cu puțină imaginație, o călătorie în trecut.

 

103 Comments

Articole recente

SPA

March 21, 2021

PLAY ROOM

March 21, 2021

Alte facilități

March 21, 2021

Categorii